Y Generáció ➡️ Jelentése, A Korosztály Jellemzői - CoachingEgyetem (2024)

Az Y generáció tagjai közé a nagyjából 1982 és 1994 között született nemzedéket soroljuk, milleniáloknak (millennials) is nevezik őket, hiszen nagyjából az ezredforduló tájékán születtek. A körülbelül 30-35 éves nemzedék teljesen más nyelvhasználattal, értékrenddel és kihívásokkal rendelkezik, mint a korábbi generációk: nagy elvárások, idealizáltság és a valósággal való nehéz szembesülés jellemzi. Mivel jellemezhető ezen korosztály, korcsoport szocializációja, attitűdje, gondolkodása? Milyen a vagyoni helyzetük, mekkora részét teszik ki a munkavállalói piacnak? – merül fel számos emberben a kérdés. A felvetést érdemes lehet megválaszolni – hiszen nem csupán a réteg vásárlói szokásairól kaphatunk érdekes információkat, hanem azok munkavállalói attitűdjéről, családi helyzetéről is. Mi az Y generáció jelentése, jellemzői, mettől meddig született ez a korosztály? Cikkünkben részletesen összefoglaljuk a főbb tudnivalókat.

Az Y generáció jellemzői

SZEREPÜK A MUNKAHELYEN (KATTINTS!)JELLEMZŐ GONDOLKODÁSUK (KATTINTS!)PÉNZÜGYI HELYZETÜK (KATTINTS!)EGYÉB GENERÁCIÓK JELLEMZŐI (KATTINTS!)

Sokszor halljuk azt a kritizáló, bíráló megjegyzést, hogy az Y generáció tagjai csak a mának élnek, kerülik az elköteleződést. Ez valamilyen szinten igaz, hiszen sokkal kevésbé konzervatív felfogású emberekről beszélünk, mint a korábbi veteránok vagy X generáció. Az ő szótárukban gyakran szerepelnek olyan szavak, mint a „randizás”, „járunk”, „találkozgatunk”, „kavarás” és ezek kombinációi, szinonímái.

Fiatal felnőttként vagy gyerekként, kamasz korukban már megismerkedtek a digitalizáció világával, annak vívmányaival, ennek köszönhetően hatékonyan képesek használni az ezek által nyújtott lehetőségeket, és rendkívül nyitottak is olyan alkalmazások, programok használatára, melyek megkönnyítik a mindennapi életüket, de az e-világban történő szórakozás, kikapcsolódás is a mindennapjaik részét képezik.

Kifejezetten magas elvárásaik vannak mindennel és mindenkivel szemben – legyen szó munkahelyről, párkapcsolatról, kikapcsolódásról, ami nem is csoda, hiszen a Disney-és Hollywoodi filmeken nőttek fel, ahol a tökéletesség és idealizáltság a mindennapok része. Ennek köszönhetően más gondolkodást képviselnek, mint szüleik és nagyszüleik.

A korosztályt érdekes módon kevésbé érdeklik a politikai érdekek és a különféle jótékonysági szervezetek – elsősorban a saját érdekeikkel vannak elfoglalva. Tisztában vannak a saját jogaikkal, érzékenyen reagálnak a kritikára és sokszor mutatják ki, hogy a saját érdekeik a legfontosabbak számukra.

Szerepük a munkahelyen

Habár a népesség jelentős hányadát teszi ki az Y generációsokszor kissé nehezebben találnak munkát a magas elvárásaik miatt, és gyakran váltogatják a munkahelyeiket. Szeretnek olyan helyen dolgozni, ahol a Home Office lehetősége adott, és preferálják a saját időbeosztást. Kifejezetten fontosnak tartják, hogy megbecsüljék és megfizessék őket, valamint, hogy érdekes, izgalmas feladataik legyenek a mindennapjaik során. Rendkívül jártasak a technológiai eszközök használatában, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy nem fogják tudni ezeket elsajátítani – legyen szó bármilyen alkalmazásról.

Mi jellemzi az Y generáció gondolkodását?

Kifejezetten jellemzi őket a kreativitás és innováció – mindig újat és újat akarnak teremteni, alkotni, ennek köszönhetően rengeteg mai modern újítás az ő nevükhöz köthető. Szeretnek többféle megközelítést használni egy adott probléma felmerülése esetén. Megfelelő önbizalommal rendelkeznek, és bíznak a saját erejükben, képességeikben. Sokszor nagy nyomás alatt vannak, hogy elérjék személyes céljaikat, és hogy meg tudjanak küzdeni a kiégéssel és stresszel. Sokszor nehezen hoznak meg fajsúlyos döntéseket, és nem félnek pszichológus segítségét kérni, ha úgy érzik, hogy igényük lenne rá.

Pénzügyi és vagyoni helyzetük

Y Generáció ➡️ Jelentése, A Korosztály Jellemzői - CoachingEgyetem (1)

Az egyik központi szerepe az Y generáció életének a pénz, valamint pénzügyi helyzet kérdése, és folyamatosan az a kérdés lebeg a szemük előtt, hogy vajon fognak-e tudni elegendő pénzt keresni, ami elég lenne a céljaik eléréséhez, családjuk fenntartásához. Jellemző, hogy nehezen válnak le a szüleikről, mely a pénzügyi gondolkodásukkal hozható összefüggésbe. Viszonylag nehezen kezdenek önálló életet és a céljaikat megvalósítani.

A magasabb képzés és képesítések ellenére sokszor nincs jobb anyagi helyzetük, mint a szüleiknek – köszönhetően a gazdasági recesszióknak, az életszínvonal változásának és az automatizációnak köszönhetően, mely számos munkahelyet tűntetett el az Y generáció elől.

Az Y generáció iskolaszövetkezet

Még egy iskolaszövetkezetet is neveztek el a generációról – az Y generáció iskolaszövetkezet egész Magyarországon kínál gyakornoki lehetőségeket egyetemistáknak, legyen szó IT-s, műszaki, HR, pénzügyi munkákról. Kifejezetten kedves és segítőkész csapatuk maximális segítséget nyújt abban, hogy gyakornokként munkát találj – és hogy szakmai gyakorlatot szerezz már egyetemista éveid során.

Milyen egyéb generációk vannak jelen?

A pszichológusok eredetileg marketing céllal határozták meg a generációk fogalmát, hiszen ebből következtetni lehet a különféle életkorú emberek vásárlói magatartására. Fontos lehet bővebben az összes generáció életére rálátni, hiszen ez segíthet, hogy megértsük a különféle korosztályok gondolkodását és motivációt a munkahelyen és magánéletben egyaránt. Mit állíthatunk a a többi generációról?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a növekvő társadalom folyamatosan új és új generációkat nevel ki, és egyre rövidebb időintervallumokat szabhatunk meg 1-1 ilyen korosztály számára. Ez az ipar, technológia dinamikus növekedésének köszönhető.

A veteránok (építők) 1928 és 1945 között jöttek a világra, még a világháborút is megélték. A már kiveszőben levő korosztály számára kiemelkedően fontos a biztonság, megbízhatóság, valamint a családi élet és stabilitás kérdése. Kifejezetten nagy értéknek tekintik, ha egy fiatal konzervatív gondolkodású, folytatja a szülei szakmáját, nem él kicsapongó életet és takarékoskodó életet él. Többnyire nem szívesen használják a technológiai innováció által nyújtott lehetőségeket.

A Baby Boomerek tagjai a 1946 és 1964 közötti korosztályból kerülnek ki, kemény ellentét feszül közöttük és a szüleik között, hiszen elutasítják szüleik merev erkölcsi normáit. Felnőtt korukban arra vágynak, hogy véleményüket szabadon kifejezhessék, gyerekkori oktatásuk még a régimódi mintákat tükrözte. Idősebb koruk ellenére megvan bennük az új dolgok iránti érdeklődés, sokat segítenek gyerekeiknek és vigyáznak az unokáikra.

Az X generáció tagjai az 1965 – 1980 közötti nemzedék. Habár nem születtek bele, de felnőttként már ismerik a digitalizáció előnyeit, és ezeket kellő hatékonysággal képesek is használni. Kifejezetten jó a munkaerőipari szereplésük kötelességtudó, ámde formálható gondolkodásuknak köszönhetően.

A Z generáció tagjai 2000 és 2010 között születtek, teljes mértékben a digitalizáció korában élték életüket, amikor a számítógépek, okostelefonok és egyéb technológiai innovációk már jelen voltak. Gyerekként – szociális helyzetükből adódóan – hatalmas mennyiségű információt kell feldolgozniuk, egész pici koruktól kezdve.

Miért érdemes tisztában lennie az Y generáció fogalmával a coachnak?

Alapvetően azért, mert az egyént körülvevő társadalmi és generációs környezet hatalmas hatást fog kifejteni a személy gondolkodására. Ennek köszönhetően fontos, hogy a coaching során a szakember tisztában legyen azzal, hogy pontosan mit jelenetenek a különféle generációk. Gondoljunk csak bele, hogy karrier tanácsadás esetén mennyire sokat számít, hogy az illető pontosan mely generáció tagja, és e szerint hogyan alakuhat az érdeklődési köre – a fiatalabbak például sokkal inkább vonzódnak az IT/tech téma felé, de a kikapcsolódás, beszédstílus is nagyon nagyban eltér annak függvényében, hogy ki melyik korosztály tagja.

Y Generáció ➡️ Jelentése, A Korosztály Jellemzői - CoachingEgyetem (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6252

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.